Linia verde: 250 107

Titlu

Consiliul Concurenței va obține mai multe împuterniciri. Proiect de lege, votat în prima lectură
05/25/2023 - 16:49

25 mai 2023 – Consiliul Concurenței va obține mai multe împuterniciri pentru o aplicare mai eficientă a legislației în domeniul funcționării pieței interne și protecției concurenței loiale, conform normativelor Uniunii Europene. 

 

Secretara de stat, Veronica Arpintin a promovat astăzi în Parlament proiectul de modificare a Legii concurenței, elaborarea acestuia fiind necesară pentru reformarea și asigurarea independenței operaționale a instituției.

 

Parlamentul a aprobat proiectul, în prima lectură.

 

Concurența loială este un factor de bază al economiei naționale și trebuie protejată de către stat. Doar astfel se poate asigura un mediu economic echitabil și durabil pentru companii și consumatori.

 

Modificările au fost aprobate în vederea realizării angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană și Programul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova 2021-2027.

 

Protecția concurenței loiale este importantă nu numai pentru companii, ci și pentru consumatori. O piață cu concurență loială poate duce la prețuri mai mici și mai bune, produse și servicii de calitate mai bună și inovație constantă. Statul are datoria de a asigura un mediu concurențial loial și a sancționa companiile care încalcă legile și regulamentele privind concurența loială.

 

Printre modificările de bază operate, pot fi menționate cele referitoare la pragurile de cifră de afaceri pentru întreprinderi. Pentru companiile care ating cifra de afaceri cumulată, aceasta va fi majorată de la 25 de milioane la 50 de milioane de lei pe an. În același timp, cifra de afaceri  totală pe care o va primi fiecare companie va fi majorată de la 10 milioane la 20 de milioane de lei, astfel încât companiile să nu fie nevoite să notifice Consiliul Concurenței cu privire la operațiunea de concentrare economică.

 

De asemenea, taxa pentru examinarea de către Consiliul Concurenței a unei cereri de evaluare a concentrării economice va fi stabilită la 0,1% din cifra de afaceri totală a companiilor, realizată cumulativ. 

 

„Concurența loială este un factor de bază al economiei naționale și trebuie protejată de către stat. Doar astfel se poate asigura un mediu economic echitabil și durabil pentru companii și consumatori”, a notat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a lucrat la acest proiect, în comun cu Consiliul Concurenței, cu sprijinul Băncii Mondiale, acordat prin intermediul proiectului Ameliorarea Competitivităţii.

 

Proiectul de lege trebuie să fie votat și în lectura a doua.

Imagini: 
modelul_costului